Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Παρέμβαση Πούτιν για τους αγωγούς


Ο Ρώσος πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Κ. Καραμανλή και κάλεσε στη Μόσχα τον Βούλγαρο ομόλογό του θέλοντας να διασφαλίσει την κατασκευή του South Stream.

Με διπλή παρέμβαση σε Σόφια και Αθήνα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν επεχείρησε χθες να αποτρέψει τις κινήσεις υποβάθμισης του αγωγού South Stream και να εξασφαλίσει τις δεσμεύσεις των δύο κυβερνήσεων για την υλοποίηση του κρίσιμου αυτού ενεργειακού έργου.

Ο κ. Πούτιν, ο οποίος δείχνοντας τη δυσαρέσκεια της ρωσικής κυβέρνησης απείχε τελικά από την ενεργειακή Σύνοδο της Σόφιας την περασμένη εβδομάδα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κ. Καραμανλή, ενώ κάλεσε στη Μόσχα χθες τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Σεργκέι Στάνισεφ, θέλοντας να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει «πισωγύρισμα» στην κατασκευή του αγωγού αυτού (κάτι που μάλλον... ευνοούν οι Αμερικανοί).

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, μετά τις συνομιλίες που είχε χθες στη Μόσχα με τον κ. Στάνισεφ, δήλωσε ότι «ξεπεράσθηκαν οι διαφωνίες που υπήρχαν μεταξύ Ρωσίας και Βουλγαρίας» και ότι τα κείμενα της συμφωνίας θα υπογραφούν εντός δύο εβδομάδων.

Ενδεικτικό της σημασίας που έδειξε η Μόσχα ώστε να αποσπάσει τη δέσμευση της Σόφιας είναι ότι ο πρόεδρος Μεντβέντεφ συναντήθηκε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό μόνον αφού είχε εξασφαλίσει ο κ. Πούτιν τη «συμμόρφωση» της Βουλγαρίας και αφού προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή και του προέδρου της Gazprom Α. Μίλερ.

Η Βουλγαρία
Η Βουλγαρία απέρριπτε την πρόταση της Gazprom να χρησιμοποιηθεί για λόγους οικονομίας το υπάρχον δίκτυο αγωγών στο βουλγαρικό έδαφος, ενώ διεκδικεί ρωσικό δάνειο μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού ενέργειας Μπέλενε.

Ανήσυχη η ρωσική κυβέρνηση από το πώς στήθηκε η Σύνοδος της Σόφιας (στην οποία συμμετείχε και ο κ. Καραμανλής), ζήτησε και είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Πούτιν με τον Ελληνα πρωθυπουργό χθες το απόγευμα.

Η ανακοίνωση του ρωσικού Λευκού Οίκου ήταν λακωνική: «Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν την εμπορική-οικονομική συνεργασία και αντάλλαξαν απόψεις για μια σειρά θεμάτων ενεργειακής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων του South Stream και του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης».

Οπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τη Ρωσία «μεγάλο φίλο και στρατηγικό εταίρο», σε μια σαφή προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις περί «στροφής» της Αθήνας και επαναπροσανατολισμού της ενεργειακής πολιτικής της χώρας στα «αμερικανικά πρότυπα» και διαβεβαίωσε τον κ. Πούτιν ότι η ελληνική πλευρά θα λάβει όλα τα μέτρα ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Gazprom για τον αγωγό South Stream (κάτι που αναμένεται σύντομα).

Σε ό,τι αφορά στον αγωγό Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε τη σημασία επικαιροποίησης της σχετικής μελέτης και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι το έργο θα υλοποιηθεί βάσει του χρονοδιαγράμματος.

Ο αγωγός South Stream παρακάμπτει την Ουκρανία και προβλέπεται να μεταφέρει 31 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο και θα κοστίσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ (ο αγωγός θα μεταφέρει υποθαλάσσια το αέριο από το Νοβοροσίσκ στη Βάρνα και από κει το βόρειο σκέλος μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας θα καταλήγει στην Αυστρία και το νότιο σκέλος μέσω Ελλάδας θα καταλήγει στην Ιταλία).
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου