Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Τα πανηγύρια της σκοπιανής προπαγάνδας

Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στο χωριό Πλατάνη Έδεσσας, στις 25 Ιουλίου, εξελίχθηκε σε φιέστα αλυτρωτισμού, παρουσία του δημάρχου Έδεσσας κ. Γιάννη Σόντρα και μελών του Δ.Σ, που όχι μόνο δεν αντέδρασαν αλλά έσυραν και το χορό, έχοντας στο μυαλό τους προφανώς τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου και τις «πολύτιμες» ψήφους, όσων θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους των κομιτατζήδων.

«Που είστε Μακεδονόπουλα» ήταν ένα από τα προκλητικά τραγούδια που ακούστηκαν. «Πού είστε Μακεδονόπουλα, Πού είστε, πώς πήγατε; Θλιβερά κλαίει η αιγαιάτισσα μάνα, Για σας κλαίει η Μακεδονία. Από Ευρώπη, Καναδά, Αμερική, Αυστραλία, η φωνή σας πολυσύνθετη (;) ξεσηκώνει τους Μακεδόνες. Και εμείς δικαίωμα έχουμε, ελεύθερα να ζήσουμε, στην δική μας πατρική γη, στην αγαπημένη Μακεδονία. Πού είστε Μακεδονόπουλα, Πού είστε, πώς πήγατε; Θλιβερά κλαίει η αιγαιάτισσα μάνα, Για σας κλαίει η Μακεδονία» ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεφρέν.

Το προπαγανδιστικό ρεπερτόριο συνεχίστηκε και με αναφορά στον Βούλγαρο εθνικό ήρωα Γκότσε Ντέλτσεφ, τον οποίον διεκδικούν ως δικό τους και οι Σκοπιανοί, για το θάνατό του το 1903 από τους Τούρκους.

Οι εκδηλώσεις στην Πλατάνη, χρηματοδοτήθηκαν από τον δήμο Έδεσσας με τον δήμαρχο κ.Σόντρα, που πρόσφατα έλαβε εκ νέου το «χρίσμα» του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές του Νοεμβρίου, να μην ενοχλείται ιδιαίτερα για το γεγονός πως παραδοσιακά πανηγύρια της περιοχής του μετατρέπονται σε φιέστες προπαγάνδας και αλυτρωτισμού.

Το θέμα με τα πανηγύρια της προπαγάνδας, έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας ο δημοτικός Σύμβουλος κ. Πέτρος Πριβατιτσάνης, για να λάβει την απάντηση του κ. Σόντρα πως οποιαδήποτε απόπειρα προπαγάνδας στα πανηγύρια τον αφήνει … παγερά αδιάφορο.

«Είναι προφανής η προσπάθεια παραποίησης της πραγματικότητας από συγκεκριμένους προπαγανδιστικούς κύκλους εις βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας. Τα τοπικά πανηγύρια στην περιοχή της Έδεσσας είναι εκδηλώσεις με παραδοσιακούς Μακεδονικούς χορούς, με ρυθμό και χορογραφία Ελληνική, που χορεύονται από Μακεδόνες Έλληνες. Εμείς οι ντόπιοι αισθανόμαστε αγανάκτηση όταν μας πλασάρουν ξενόφερτους χορούς ως δικούς μας. Είμαστε αντίθετοι στο να επιχειρείται η ύπουλη εισαγωγή τραγουδιών με καθαρά προπαγανδιστικό πολιτικό περιεχόμενο» επεσήμανε ο κ. Πριβιτιτσάνης.

Σκοπιανά ΜΜΕ καλύπτουν συνήθως συγκεκριμένες εκδηλώσεις, και τις προβάλλουν σημειώνοντας με νόημα πως τα πανηγύρια αποτελούν την καλύτερη απόδειξη πως υπάρχουν «Μακεντόνετς» στην Ελλάδα..

http://elnews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=880&catid=34&Itemid=53

1 σχόλιο:

  1. ΤΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΒΟΘΡΟΣ ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΡΕ ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΑΣ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή