Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Ποιος θα ενημερώσει τους Κύπριους για τις συμφωνίες του Χριστόφια?

Δρ Ευστάθιος Αβρααμίδης
Ο Α. Ντάουνερ δήλωνε πριν από λίγες μέρες, ότι για πρώτη φορά συμφωνήθηκαν τόσα πολλά από τους «δύο ηγέτες» μετά το 1974(ο ενθουσιασμός των κατά καιρούς Ντεσότων πρέπει να μας ανησυχεί). Δήλωσε επίσης στους «δύο ηγέτες» ότι αυτή η ευκαιρία ενδέχεται να είναι η τελευταία(άντε πάλι) και ότι φτάνει η ώρα του πάρε-δώσε. Οι δηλώσεις αυτές περιέχουν στοιχεία χρονοδιαγράμματος και εκβιασμού. Δεν καταλαβαίνω άλλωστε τι πάρε-δώσε θα γίνει, όταν μέχρι τώρα η μόνη που έχει δώσει είναι η πλευρά μας και όταν οι πτυχές που συζητιούνται είναι αυτές του σχεδίου Ανάν που έχει ήδη απορριφθεί από τον λαό. Ο Α.Ντάουνερ και (οι άγγλοι) ποντάρουν, ίσως, στην «ευελιξία» του Δ. Χριστόφια και στη παρουσία του Ν.Αναστασιάδη ο οποίος δέχεται ακόμα και τουρκικές εγγυήσεις. Προσθέστε σ’αυτό το σκηνικό την επιμονή όλων στο σχέδιο Αναν(ακόμα και του Ομπάμα) και σημειώστε επίσης τη δήλωση του Πίτερ Μίλετ ότι βρισκόμαστε κοντά σε λύση!! - ο Ύπατος Αρμοστής της Αγγλίας εδώ κι ένα χρόνο μας λέει (πριν από «τους κυπρίους για τους κυπρίους»), αυτό που πρόκειται να συμφωνηθεί. Την αισιοδοξία όλων αυτών των κυρίων, δεν την συμμερίζεται ο κυπριακός ελληνισμός τον οποίο και πάλι όπως το 2004, ντόπιοι και ξένοι, ούτε υπολογίζουν ούτε σέβονται. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο λαός ετοιμάζεται να απορρίψει το νέο σχέδιο επειδή είναι ήδη πεπεισμένος ότι θα πρόκειται για το σχέδιο Ανάν, που ορθά αποκλήθηκε «σχέδιο με φέσι». Ο καθένας, άλλωστε, αντιλαμβάνεται ότι οι συνομιλίες αυτές, όπως διεξάγονται, ή θα καταλήξουν σε ναυάγιο ή σε κακή λύση.
Δεδομένων λοιπόν όλων αυτών των δηλώσεων από τους ξένους, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να παρουσιαστούν και να αναλυθούν στο λαό, όσα μέχρι τώρα συμφώνησε ή πρότεινε η πλευρά μας. Είναι χρέος εκείνων των (λίγων) πολιτικών που έχουν αίσθημα ευθύνης να το πράξουν. Τα ΜΜΕ(όσα δεν είναι μέσα προπαγάνδας) πρέπει επίσης να οργανώσουν συζητήσεις πάνω σ’αυτά τα καίρια θέματα. Ο λαός δεν πρέπει να μένει μεθοδευμένα στο σκοτάδι και να του παρουσιάζονται οι υποχωρήσεις ως πρωτοβουλίες. Κάποιες διαρροές, πάντως, που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από λίγο καιρό, έδειξαν ότι η πλευρά μας αποδέχτηκε πολύ ανησυχητικές πτυχές, που δεν θα γίνουν αποδεκτές από τον λαό. Δεν έχει κανένα νόημα λοιπόν να τις συμφωνεί ο Πρόεδρος για να φέρει προ τετελεσμένων τον λαό σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα. Το έκανε ο Γ.Κληρίδης με ολέθρια αποτελέσματα (σχέδιο Ανάν). Ο σημερινός Πρόεδρος έχει δείξει μέχρι τώρα ότι είναι μεν καλοπροαίρετος, αλλά δεν σταθμίζει σωστά τα γεγονότα· έχει δώσει απεριόριστη και βλαπτική για την πλευρά μας στήριξη στον Ταλάτ και κάνει επιπόλαιους χειρισμούς και αδόκιμες δηλώσεις που δημιουργούν ανασφάλεια στους πολίτες. Πιστεύω ότι έχει εμπεδωθεί ανάμεσα στους πολίτες η άποψη ότι ο Δ.Χριστόφιας δεν έχει τη φιλοσοφία που απαιτείται για την ορθή διαχείριση του κυπριακού προβλήματος, και ότι, συνεπώς, δεν θα μπορέσει να οδηγήσει σε αποδεχτή λύση. Αυτή η πεποίθηση ενδυναμώνεται από την σύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας που είναι η πλατφόρμα του «ναι» οι απόψεις της οποίας, άρα, τον εκφράζουν.
Επαναλαμβάνω: ο λαός πρέπει να έχει πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στις συνομιλίες. Αυτή η πληροφόρηση δεν μπορεί να γίνει από τις ταυτισμένες με τους χειρισμούς του Προέδρου ηγεσίες ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ. Περιμένουμε λοιπόν από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Αναρτήθηκε από skai και infognomopolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου