Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Νέα πρόκληση στο Αγαθονήσι

Την αυξανόμενη προκλητικότητα στο Αιγαίο, για την οποία, μόλις προχθές, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρόμπερτ Γκέιτς, ήρθε χθες να επιβεβαιώσει μία ακόμη υπέρπτηση τουρκικών αεροσκαφών.
Αυτή τη φορά οι Τούρκοι πιλότοι επέλεξαν το Φαρμακονήσι, πάνω από το οποίο πέταξαν 4 F-16, σε ύψος 1.500 ποδών, στις 11.17 π.μ. Τα τέσσερα αεροσκάφη συμμετείχαν σε σχηματισμό τον οποίο συμπλήρωναν άλλα 4 F-16. Η χθεσινή υπέρπτηση είχε μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με εκείνες των προηγούμενων μηνών, που κάνει τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων να μιλούν για ένα ακόμη χαρακτηριστικό ποιοτικής αναβάθμισης των προκλήσεων.
Συγκεκριμένα, τα τέσσερα τουρκικά μαχητικά που πραγματοποίησαν την υπέρπτηση, το έπραξαν αμέσως μετά την είσοδό τους στο FIR Aθηνών. Είχε περάσει μόλις ένα λεπτό από την είσοδό τους, όταν αποσπάστηκαν από το σχηματισμό και κινήθηκαν πάνω από το Φαρμακονήσι.

Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι με την επιλογή της αυτή, η τουρκική πλευρά δεν θέλησε να αφήσει καμιά αμφιβολία ότι η υπέρπτηση έγινε επίτηδες. Κατά κανόνα, οι υπερπτήσεις των τελευταίων μηνών σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι γίνονταν αρκετά λεπτά μετά την είσοδο των τουρκικών μαχητικών FIR και ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία αναχαίτισής τους από τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ετσι, η τουρκική πλευρά μπορούσε να ισχυρισθεί -και σε ορισμένες περιπτώσεις το είχε κάνει- ότι οι υπερπτήσεις είχαν γίνει πάνω στη διαδικασία ελιγμών, στη διάρκεια της αναχαίτισης. Η χθεσινή υπέρπτηση, λοιπόν, είχε ένα επιπλέον στοιχείο αναβάθμισης της προκλητικότητας.

Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι το χθεσινό περιστατικό συνδέεται άμεσα με την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας στις ΗΠΑ και τις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Γκέιτς στο Πεντάγωνο. Ο κ. Μεϊμαράκης ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για την αυξημένη τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι οι ελληνικές θέσεις έγιναν κατανοητές.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου